mallansmat.blogg.se

Jag heter Malin och har på senare år börjat intresserat mig allt mer och mer för matlagning. Här på bloggen, "mallansmat.blogg.se", ska jag helt enkelt lägga ut recept som jag gillar extra mycket och dela med mig av olika tips som jag själv nyttjar i köket! Läs, njut och le! /Mallan

Somrig trerätters meny

Förrätt: Salladsost med melonsalsa på ruccolabädd (4 personer)
 
Ingredienser:
 
200 gram salladsost
50 g ruccolasallad
1/2 cantaloupemelon
1/2 gurka
2 nektariner
1 gullök
rivet skal av 1/2 citroner
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
salt
svartpeppar
 
Garnering:
svartpeppar
honung
balsamico
 
Gör så här:
 
Skala och kärna ur melonen. Skär sedan nektarinerna, gurkan och melonen i små bitar. Hacka löken, vänd ner och rör om. Tilsätt de övriga ingredienserna. Lägg rucclolasallad på 4 tallrikar.
Skär osten i skivor, lägg den på salladen och toppa med salsa och grovmalen svartpeppar. Ringla över honung och balsamico - servera!
 
Om man gillar stark mat är detta ett måste! Kryddigsalsa med många olika smakkombinationer. Osten kompletterar salsan jättebra! Enkel och lättlagad förrätt som både är en njutning för öga och smaklökar!
 
 Salladsost med melonsalsa på ruccolabädd.
 
 
Varmrätt: Valnötskyckling med färskaprimörer och avokadosås (4 personer)
 
Ingredieser:
 
Kyckling
4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
smör
1 dl grovhackade valnötter
rivet skal av 1 citron
 
Avokadosås
1 avokado
3 tsk pressad citronsaft
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad kycklingfond
 
Färskaprimörer
färskpotatis
morotsknippe
sparris
färsk dill
 
Gör så här:
 
Förbered primörerna genom att skala potatisen, tvätta morötterna och sparrisen. Koka de stora postisarna i 25 minuter, om några potatisar är väldig små räcker det med ungefär 15 minuters koktid. Morötterna kokas i 8 minuter och sparrisen i 5-10 minuter. (Observera att koktiden beror på storleken på grönsakerna samt vilken konsistens man önskar på primörerna).
 
Snitta filéerna på längden och vik ut dem. Bred på smör, salta och peppra. Strö över valnötterna och citronskalet. Vik ihop dem och fäst med tandpetare eller grillspett. Smörstek kycklingen i en stekpanna i ungefär 12 minuter eller tills kycklingen blir helt genomstekt.
 
Tips!
Tar det långtid att få kycklingen klar kan man tilsätta lite vatten i stekpannan så undviker man att kycklingen blir torr!

Skala och kärna ur avokadon. Mixa den därefter med vatten och citronsaft. Koka upp grädde och kycklingfond i en kastrull. Ta av från plattan och vispa ner avkoadoröran strax innan servering.
 
Lägg upp allt tjusigt! Man äter lite med ögonen också...!
 
Valnötskyckling med färskaprimörer och avkoadosås.
 
Efterrätt: Franska chokladtryfflar
 
Ingredienser:
 
100 gram choklad (70%)
0,5 dl grädde
30 gram smör
vaniljestrakt
 
Garnering:
 
kakao
 
Gör så här:
 
Koka upp grädde och smör i en kastrull. När smöret har smält och röran kokat upp ta då kastrullen från värmen. Bryt ner chokladen i grädden och låt den smälta. Tillsätt eventuell smak(vanilj, citron, konjak, mint eller dylikt. (Bara fantasin sätter gränser här!))
Ställ in alltsammans i kylen i ca 1 timme. Tag därefter ut och forma tryffeln til runda kulor. Man kan använda en tesked för att få fin form på dem. Låt dem därefter stelna ytterligare 1 timme i kylen. Rulla sedan tryffeln i kakao. (Förvaras i kylen)
 
Enkelt och uppskattad avslut på vilken middag som helst! Tillsätter man citron i tryfflarna får man en fin, gultråd genom hela menyn!
 
 Franska chokladtryfflar.